Bloggen

Läs gärna vår blogg. Här skriver vi om saker som är relevanta för dig som är intresserad av konsultbranschen.

Konsten att kunna fokusera när du arbetar hemifrån

Ibland behöver du ta med arbetet hem och jobba hemifrån, vilket kan vara väldigt skönt. Däremot finns det en risk att du inte kan fokusera, utan istället ägnar dig åt uppgifter som inte har med ditt arbete att göra. Vakanta tipsar om hur du kan hålla dig fokuserad när du befinner dig hemma. Bilden av att arbeta från hemma-kontoret kan verka som en dröm. Dock är det lätt hänt att privatlivet kommer emellan dig och det som ska göras under dagen. Du passar på att köra några maskiner med tvätt, när du ändå befinner dig på hemmaplan. Sedan får du ett telefonsamtal från en vän, som du tar eftersom att du ändå befinner dig hemma och inte kommer störa någon annan. Plötsligt gör du allt annat än att faktiskt arbeta, menar Elizabeth Grace Saunders i en artikel för Harvard Business Review.

Gör arbetet hemifrån produktivt

För att kunna få något gjort när du arbetar hemifrån måste du klargöra ett par saker, hävdar Saunders. Bestäm arbetstider. Genom att bestämma fasta arbetstider, även när du arbetar hemifrån, blir det tydligt för dig när du ska ägna dig åt ditt arbete istället för något annat. Klargör vad som är arbete, och inte. Nästa steg blir att klargöra vad som göras under dessa arbetstimmar. Om du blir osäker kan du alltid tänka “skulle jag göra detta på kontoret?”. Blir svaret nej, är det även ett nej hemma. Strukturera tiden. Planera ett antal saker som du ska få gjort under dagen. På så sätt kan du strukturera tiden och prioritera dina arbetsuppgifter. Berätta för andra. Var tydlig mot familj och vänner att du arbetar, fastän att du befinner dig hemma. Det betyder att du är precis lika upptagen som du är när du befinner dig på kontoret.

Pyjamas och arbete i soffan är inte rätt sätt

Att sitta i pyjamas och arbeta i soffan kan låta som en skön lösning. Enligt Lifehack är detta dock något du ska undvika. Gör dig i ordning precis som om du skulle till kontoret, för att bli mer fokuserad. Se också till att ha en fast arbetsplats hemma. När du tar pauser lämnar du den platsen, för att tydliggöra för dig själv när du arbetar och inte. Med rätt riktlinjer kan du maximera ditt arbete och få minst lika mycket gjort hemma som på kontoret. Om du behöver sköta dina konsultärenden hemifrån kan du alltid använda Vakantas digitala verktyg.