Bloggen

Läs gärna vår blogg. Här skriver vi om saker som är relevanta för dig som är intresserad av konsultbranschen.

Experten tipsar – så använder du som konsult LinkedIn på bästa sätt

Få ställen är så bra som LinkedIn om du som konsult vill bredda ditt kontaktnät eller hitta nya uppdrag. Men hur ska man använda LinkedIn på bästa sätt? Vi har sammanställt några tips på hur du som konsult ökar möjligheten till nya uppdrag via plattformen. Det finns många exempel på hur ett strategiskt arbete med LinkedIn har gett konsulter i olika branscher både uppdrag och ett starkare personligt varumärke. Vi har tidigare skrivit om fyra saker du ska ta bort från din LinkedIn-profil och nu ska vi redogöra för tre strategier från den kände affärskonsulten John Hawkins som kommer att göra dig till en mer attraktiv konsult på LinkedIn.

Mer funktion än ambition i din profil

Det första steget för att göra din profil mer attraktiv är att fokusera mer på funktionen än ambitionen. Till exempel, din LinkedIn-profils summering där du beskriver dig själv ska vara enkel, tydlig och rak. Tänk såhär: om någon av dina potentiella uppdragsgivare letar efter någon som dig – vilka sökord skulle de då använda? John Hawkins beskriver i en podcast hur han använder sig av tydlighet i sin profil på LinkedIn: ”Jag använder inte ett utsmyckat språk eller någon terminologi som låter häftig, för det är bara ineffektivt. Istället använder jag mig av beskrivningar av mig själv som är tydliga och direkta.” I John Hawkings LinkedIn-profil kan du direkt se vad han sysslar med: ”Executive Coach | Life and Business Strategist | Motivational Speaker”.

Prata inte om din kompetens. Visa den!

Hawkins berättar också hur han använder olika grupper och nätverk på LinkedIn för att komma i kontakt med potentiella kunder eller uppdragsgivare. Grupper där han har identifierat att många av hans idealkunder finns. ”Jag är aktiv i de här grupperna minst två gånger i veckan. Antingen genom att själv kommentera ett inlägg eller så delar jag ett inlägg till de andra i gruppen. Tack vare interaktioner i grupperna har jag knutit många nya kontakter, och vissa har jag också arbetat tillsammans med” Men akta dig för att börja lansera dig själv i för hög utsträckning – det kan lätt sticka i ögonen på folk. Försök istället bidra med insiktsfulla kommentarer som bidrar med någonting till gruppen. Välj så gott det går att interagera med de som du skulle vilja arbeta med i framtiden.

LinkedIn’s data ger ”varma leads”

Precis som de flesta andra sociala plattformar samlar LinkedIn enorma mängder data om dess användare. Det kan du dra nytta av! När du lägger upp något innehåll till dina kontakter visar den på din expertis inom det valda området, vilket ger ditt nätverk ett mervärde. Dessutom ger det potentiella kunder eller uppdragsgivare möjligheten att lära känna dig och du får en större trovärdighet. Till följd av det kan du använda LinkedIn’s data för att reda på vem som gillar, kommenterar och delar ditt innehåll. På så vis blir det lättare att leta upp intressanta ”leads” som du kan interagera med – och eftersom ni redan har en färdigt ämne att utgå ifrån är de redan ”uppvärmda” när du tar kontakt med dem.