Bloggen

Läs gärna vår blogg. Här skriver vi om saker som är relevanta för dig som är intresserad av konsultbranschen.

4 saker du ska ta bort från din LinkedIn-profil

Som konsult är det viktigt att kunna nå kunder på flera sätt och LinkedIn är numera ett av de främsta verktygen som finns. Genom att optimera din LinkedIn-profil framstår du som en seriös och medveten konsult. Vakanta går igenom några vanliga misstag som kan förekomma i din LinkedIn-profil. På dagens arbetsmarknad krävs det mer än bara ett kreativt CV för att utmärka sig. En attraktiv och genomtänkt profil på LinkedIn är något som uppskattas av arbetsgivare och kan ge dig som konsult ett försprång gentemot andra inom samma bransch. Eftersom en kommande arbetsgivare med stor sannolikhet kommer att ta en titt på din LinkedIn-profil är det av stor vikt att städa den från information du inte vill förmedla. Nätsajten Lag &Avtal har listat fyra saker som du med fördel tar bort från din profil.

1. Irrelevanta kompetenser

Alla kompetenser och intyg du har samlat på dig är inte relevanta för ditt vidare arbete. Som konsult är ditt personliga varumärke en av dina största tillgångar. Tänk därför på att renodla dina intyg och kompetenser så att de bygger ditt varumärke som du själv önskar. Radera intyg som riskerar att göra din profil spretig och otydlig.

2. Missvisande erfarenhet

Om du som konsult besitter en bred kompetens är det sannolikt att du har arbetat inom en bransch som du har lagt bakom dig. Anställningar inom andra branscher är inte fel att ha med – så länge arbetet i fråga ger tyngd åt din nuvarande karriär. Undvik att lista erfarenheter som du inte bedömer vara relevanta för de arbetsgivare som ska attraheras av din profil. Ett förslag är att samla mindre relevanta anställningar under kategorin ”Tidigare arbetslivserfarenhet”.

3. Dåliga bilder

För att återknyta till vikten av ditt personliga varumärke som konsult bör alla foton på din LinkedIn-profil hålla hög klass. Att ta hjälp av en professionell fotograf må kosta en slant men det kan betala sig i längden. Bilder som exempelvis är dåligt beskurna eller oskarpa ger ett oseriöst intryck och sänker helhetsbetyget på din profil. Undvik bilder i en icke arbetsrelaterad miljö och bilder där hela kroppen syns – fokusera på ansiktet.

4. Text i tredje person

Skriv i jag-form, kort och gott. Det blir lätt fånigt och distanserande att presentera sig själv i tredje person, även om det mot förmodan inte skulle vara du själv som skrivit texten. Din profil på LinkedIn kan i många fall vara ett första möte med en ny potentiell arbetsgivare och en personlig text etablerar en mer förtrolig relation mellan dig och läsaren. Ge dig själv som konsult bästa tänkbara förutsättningar för att boka nya uppdrag! Fundera inte bara på vad din LinkedIn-profil ska innehålla utan reflektera också över vad som eventuellt kan tas bort. Läs också: LinkedIn’s CEO ger råd till chefer i två meningar