Bloggen

Läs gärna vår blogg. Här skriver vi om saker som är relevanta för dig som är intresserad av konsultbranschen.

LinkedIns CEO ger råd till chefer – i två meningar

Han är en av världens mest omtyckta chefer. Jeff Weiner är CEO på LinkedIn och har med en enkel tweet gett ett mycket värdefullt råd till andra chefer. Vakanta guidar dig i hur du kan ta detta råd och använda det i verkligheten.

En kraftfull tweet kan göra skillnad

I september twittrade Jeff Weiner, en av världens mest omtyckta chefer, ett enkelt råd till alla chefer där ute om hur man kan skapa större engagemang hos medarbetarna. Tweeten löd: "Inspire, empower, listen & appreciate. Practicing any one of these can improve employee engagement; mastering all four can change the game" Fyra starka ord som riktlinjer för ditt ledande, inga konstigheter. Känner du dig lite osäker i hur du ska praktisera detta i verkligheten? På kontoret, i möten, varje dag, till alla medarbetare? Vi tar en lite närmare titt på det!

Inspire: stötta och var ett föredöme

Att inspirera andra handlar inte om glänsa med dina erfarenheter eller kompetenser. Det handlar om att kunna stötta dina medarbetare och ge dem den vägledning de behöver. Se till att ge dem din tid och din uppmärksamhet för att kunna hålla dem om ryggen vid svåra situationer. Var ett föredöme i hur du vill att medarbetarna ska arbeta och te sig, var glad och öppen för nya idéer. Vill du ha inspiration till att inspirera mera har Simon Sinek tidigare lämnat goda tips på hur ledare kan inspirera till handling.

Empower: bemyndiga och stärk

Att bemyndiga och stärka dina medarbetare betyder bland annat att du sluta mikro-leda och istället lämna utrymme för självlärande. Ge dem de verktyg de behöver för att kunna göra sitt jobb så bra som möjligt och därmed få chansen att utvecklas. Våga testa nya saker och erbjud frihet under ansvar.

Listen: mer än att bara höra

Lägg undan allt som kan distrahera dig. Sätt dig ner med din medarbetare och rikta 100 % fokus till denne. Lägg inte energi på att jämföra hur ni tänker och resonerar, utan försök att förstå den andres perspektiv. Fråga om du inte förstår, be dem utveckla och förklara. Låt dig lära och utvecklas av andra.

Appreciate: alla behöver uppskattning

Det är gratis att ge, och alla behöver det: uppskattning. Medarbetarna känner sig viktiga och behövda, och blir därmed motiverade till att fortsätta sitt arbete. Ta någon åt sidan och lyft något som denne har gjort med gott resultat, och som hen ska känna sig stolt över. En av världens mest omtyckta chefer kan inte ha fel. Inspirera, bemyndiga, lyssna och visa uppskattning till dina medarbetare så kan du förvänta dig att du kommer märka stora skillnader i deras engagemang.