Bloggen

Läs gärna vår blogg. Här skriver vi om saker som är relevanta för dig som är intresserad av konsultbranschen.

Vett och etikett för konsulter

Att kunna sin vett och etikett som konsult kan vara direkt avgörande för att vinna en ny kund eller inte. Precis som det är avgörande för att du får behålla dina befintliga kunder eller inte. Har du koll på din vett och etikett som konsult?

Dåligt hyfs kan få större konsekvenser än du tror

Det kan tyckas att vissa beteenden ska vara allmänt hyfs. Det är inte okej att komma sent till möten, inte se folk i ögonen och “glömma” att svara på mejl. Dessa beteenden kan få större konsekvenser än du tror, menar Annmarie Palm i en artikel på Chef.se. Trots det slarvar vi ibland, säger Palm, vilket ofta beror på stress eller feghet. Att kunna sin vett och etikett som konsult är extra viktigt, eftersom det kan avgöra en hel affär. Vet du vad som är okej, och absolut inte okej, att göra som konsult? Om vi bortser från de uppenbara felstegen - såsom att komma för sent eller glömma att ringa tillbaka till en kund - finns det några saker du ska tänka på som konsult:  
  • Effektivisera din kontakt med kunden. Ingen gillar utdragna processer där kommunikationen går segt, eller ostrukturerat. Effektivisera och bli konsulten som alla kommer ihåg som enkel att sköta affärerna med. Med Vakantas verktyg kan du t.ex. emot konsultförfrågningar och lämna anbud till kunder som du haft kontakt med. Effektivt och enkelt!
  • Lyssna på feedback och utvärdera. När du erbjuds feedback från ett tidigare uppdrag, se då till att spetsa öronen. Det är ett ypperligt tillfälle att kunna utvecklas, samtidigt som du visar att du värdesätter din kunds åsikt. Var heller inte rädd för att återkoppla efter ett avslutat uppdrag, det är alltid bra att hålla igång kontakten. Ett smidigt sätt att sköta utvärderingen efter ett uppdrag är med Vakanta.
  • Bjud inte in till onödiga möten. Ett säkert sätt att få kunderna att bli irriterade på dig är genom att bjuda in till innehållslösa möten, som kostar både pengar och tid. Här kan du få inspiration till nya mötestekniker, och här kan du läsa mer om effektiva möten.