Bloggen

Läs gärna vår blogg. Här skriver vi om saker som är relevanta för dig som är intresserad av konsultbranschen.

The Golden Circle – revolutionera ditt sätt att sälja

Simon Sinek höll sin TED-föreläsning om The Golden Circle i september 2009, och sedan dess har föreläsningen setts över 34 miljoner gånger. Med den enkla modellen berättar Sinek hur vi kan utveckla vårt ledarskap och våra företag. Ändå är det inte fler som använder sig av modellen i vardagen och i arbetet. Vakanta berättar hur du kan applicera The Golden Circle på dig själv eller ditt företag för att revolutionera ledarskapet och sättet att sälja.

Att inspirera istället för att manipulera

[caption id="attachment_533" align="alignright" width="265"]The golden circle. The golden circle.[/caption] I TED-föreläsningen “How great leaders inspire action” presenterar Simon Sinek sin modell The Golden Circle. Modellen ser ut som en piltavla, med tre cirklar. I den yttersta cirkeln står det “what”, i den mittersta “how”, och längst in i centrum står det “why”. Med dessa tre ord vill Sinek utmana bland annat chefer att undersöka kärnan till att anställda och kunder väljer ett företag framför ett annat. Han exemplifierar med företaget Apple: Vad är det som får kunder att vilja köpa Apples produkter framför andra likvärdiga produkter, och varför vill fler jobba för Apple istället för hos andra företag som producerar liknande produkter? Sinek menar att Apple, och andra företag och individer som också har lyckats, inspirerar istället för att manipulera. De tänker, agerar och kommunicerar likadant. Och det är precis tvärtemot hur vi andra tänker, agerar och kommunicerar. De går från why till what, istället för tvärtom.

Från insidan ut

För många företag är det naturligt är att börja med sitt what. What beskriver vad för produkter eller tjänster som företaget erbjuder. Därefter beskriver man sitt how, det vill säga hur man gör sitt what. Det är lite klurigare att beskriva, men ofta är det hur något är bättre än konkurrenternas alternativ. Till sist (och ofta inte alls) beskriver företag sitt why, varför de gör det de gör. Sinek menar att man ska vända på steken, om man vill inspirera istället för att manipulera. Till exempel som Apple har gjort: “Everything we do, we believe in challenging the status quo. We believe in thinking differently… The way we challenge the status quo is by making our products beautifully designed, simple to use and user-friendly. And we happen to make great computers’’ När man säljer inifrån och utåt, blir why anledningen till att vi köper något, och what blir det påtagliga beviset att vi tror på företagets why. Vi tror på företagets budskap, för att det representerar vad som är viktigt för oss.

Hitta ditt why

Varför går du upp på morgonen? Ditt why är syftet, orsaken eller tron som inspirerar dig till att göra det du gör. När du tänker, agerar och kommunicerar ditt why, kan du inspirera andra. Alla har sitt why, det svåra är bara att hitta det. När du har hittat det få du ett filter att filtrera dina val igenom, på jobbet och hemma. Det kommer hjälpa dig att finna större förverkligande i det du gör. Många företag och individer hävdar kanske att deras why är att tjäna pengar. Det är fel. Why är djupare än så. Vad är det du ska göra med dina pengar? Vad är det som inspirerar dig på riktigt? Är det att resa, att få mer frihet? Är det att ge dina barn fler möjligheter i livet?

Hitta företagets why

Varför finns er organisation? Vad är ert syfte? Vad är det som gör er mer inspirerande än era konkurrenter? Företag som inspirerar, och som kräver förtroende och lojalitet, är de som får kunden att känna att de har utfört något större än att spara en slant. Den känslan är anledningen till att kunden fortsätter köpa Apples produkter, även fast de inte har det mest fördelaktiga priset. Om ert företag kan hitta ett why som era kunder tror på och delar, är det mycket mer troligt att de vill göra affärer med er, om och om igen. Det blir också lättare att rekrytera människor som delar ert why, som kommer att slita för företaget med all sin kraft. The Golden Circle är en enkel modell, som kan ge er stora fördelar och möjligheter att utveckla ert ledarskap och ert sätt att sälja. När ni har formulerat ert företags why har ni ett verktyg för att kunna utveckla strategier och kommunicera mer tydligt, både internt och externt.